Пошук
Головне меню
Оголошення
Ми в соціальних мережах

Круглий стіл на тему: «Торгівля людьми — глобальна проблема людства»

Торгівля людьми являється актуальною проблемою для України. Цей феномен піддається постійному аналізу і є предметом багатьох суперечок і дискусій. Тому психологічною службою коледжу на протязі навчального року постійно проводяться превентивні заходи спрямовані на попередження потрапляння студентів до тенет работоргівців.

25 жовтня 2013 року було проведено круглий стіл зі студентами ІV курсу на тему: «Торгівля людьми- глобальна проблема людства». У проведенні заходу прийняла участь фахівець із соціальної роботи Охтирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Лісняк Любов Іванівна.

Здається досить дивним, повідомила практичний психолог, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Офіційна статистика не дає чіткого уявлення про масштаби цього явища і точну кількість жертв, оскільки торгівля людьми є злочином, який досить складно від слідкувати тому, що злочинці використовують безліч форм і методів; крім того, більшість постраждалих не звертається по допомогу через страх покарання, осуд або просто не мають можливості це зробити.

За даними ООН, людей продають у рабство в 127 країнах світу. В 11 держав відмічених «дуже високий» рівень активності викрадачів людей, серед них – Росія, Україна, Білорусь, Молдова і Литва.

Щороку  в Україні, Білорусії, Болгарії, Молдові, Румунії до тенет работоргівців потрапляє близько 225 тис. людей. При цьому Україна є лідером Східної Європи за кількістю постраждалих.

Україна виступає одночасно і як країна призначення (в основному, з країн СНД і Азії), і як країна походження і транзиту (до Західної Європи, Японії, США, Австралії, Ізраїлю й ін.).

Любов Іванівна навела приклади потрапляння жителів нашого міста в ситуацію торгівлі людьми та наголосила на основних аспектах, на які треба звертати увагу при працевлаштуванні за кордоном.

Крім почутої інформації студенти також мали можливість прийняти участь у практичних вправах, які провела соціальний педагог Зінченко В.В., переглянути відеоматеріали та отримати поради стосовно проблеми торгівлі людьми від практичного психолога.
 
IMG_6417 копия IMG_6444
IMG_6448 IMG_6455

 

Інформацію підготувала

 практичний психолог

Наумова Ірина Вікторівна