Пошук
Головне меню
Оголошення
Ми в соціальних мережах
► ЦМК соціальних дисциплін

Польша. Сусідка України. Яка вона?

Третій рік поспіль студенти ІІ-ІІІ курсів нашого коледжу беруть участь в програмі міжнародного обміну – проходять виробничу технологічну практику на фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах Польщі.
Тож, вивчаючи економічну і соціальну географію зарубіжних країн, студенти-практиканти Єременко Максим, Комар Олег, Андрусенко Денис були запрошені на урок до студентів І курсу, де поділилися своїми враженнями, побаченими у Польщі.
Що вразило при перетині кордону? Дороги, оскільки це один з критеріїв рівня розвитку країни. Вони приносять задоволення тим, хто їде в автомобілі. А знаходитися на дорозі в ночі – це приходити в захват від освітленості, розмітки, дорожніх знаків, ширини, озеленення…….
Кожний студент працював у різних підприємців, проживали, як правило, в їхніх будинках. Фермерські господарства знаходяться на відстані 5-10 км. одне від одного. На території фермерського господарства (20-50 і більше гектарів землі) розташована фермерська садиба. Це – триповерховий житловий будинок ферми, гаражі для комбайна, вантажівок, тракторів, легкових автомобілів (їх у фермера декілька), зерносховище, теплиця. Будинки у поляків потопають у квітах: на подвір’ї, балконах, вікнах, огорожах.
Все господарство веде фермер з дружиною, допомагають наймані працівники, в т. числі і наші студенти-практиканти: орали, сіяли, жнивували на сучасній сільськогосподарській техніці. Були і нічні зміни. Більшість полів засіяні пшеницею, хоча бачили землі інших фермерів, які вирощують тютюн, полуницю, троянди. Є ферми з вирощування свиней, корів, овець. Польська влада пропонує фермерам багато цікавих державних програм, які стимулюють розвиток фермерства. На утримання кожної тварини необхідно брати ліцензію. Такі тварини охоче і дорожче продаються.
Що найбільш цікаве в польських магазинах і супермаркетах? Поляки вдягаються дуже просто, але переважно з натуральних матеріалів. Тому в магазинах переважає саме цей товар. Часто бувають суттєві знижки – акції.
Продовольчі товари, особливо м’ясі, дуже смачні і дешеві. Ціни на м’ясопродукти нижчі за українські. Але смак пам’ятають студенти й досі. Всі пакувальні матеріали в магазинах безкоштовно. Вручаючи покупку, кожному покупцю продавець обов’язково каже: «Дзенкуємі, запрошуємі» (дякуємо, запрошуємо). Поляки дуже культурні і ввічливі: дружина фермера готувала і пригощала польськими стравами. І обов’язково сервірувала стіл, як у ресторані.
Поляки уміють і цікаво відпочивати. У вихідні чи якесь національне свято виїздять на фестивалі, спортивні змагання, запрошували і наших студентів. Щонеділі фермер зі своєю сім’єю обов’язково відвідують костьол.
Те, що розповіли студенти-практиканти – це епізоди з їхнього перебування у Польщі, але як захоплено, з великою зацікавленістю слухали їх першокурсники !! І, звичайно, значно поглибили свої знання про нашу країну-сусідку, про слов’янський народ, його культуру і побут.

Викладач географії Курська Н.П.


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com