Пошук
Головне меню
Оголошення
Ми в соціальних мережах
► Новини

Чому нам потрібна «альтернативна» енергетика?

IMG_0707З такою проблемою розбирались студенти відділення «Монтаж, обслуговування устаткування і систем газопостачання» на науково-практичній конференції: «Пошук орієнтирів незалежності України в газовій сфері». Ініціаторами проведення були самі студенти,яких хвилюють ці питання.

Володіння значними запасами викопних енергоносіїв, в тому числі і природним газом, дає країні-власниці величезні економічні і політичні переваги. Водночас держави, позбавлені достатніх викопних енергоносіїв, зазнають економічного і політичного тиску.

Монополізація,узурпація викопних енергоносіїв призвела до разючого нерівноправ’я, злиднів, голоду мільйонів людей, занепаду моралі, попиранням засад демократії та свободи.

За прогнозами футурологів, запаси нафти будуть майже вичерпані до 2040 року, газу – 2060 ,кам’яного вугілля-до 2200 року.

Чи розумно спалювати викопну органіку, яка є досконалою сировиною для хімічної та інших галузей промисловості? Ще наприкінці 19 століття Менделєєв попереджав, що опалювання нафтою рівноцінне опалюванню асигнаціями. Тож чому США законсервували всі свої нафтові свердловини?

Останнім часом в Україні відчутно загострилась проблема зниження витрат енергоресурсів на опалення та гаряче водопостачання. Це надзвичайно важливо, оскільки в цій сфері витрачається третина енергоресурсів. На  опалення житлового фонду в Україні  на одного мешканця витрачається в двічі більше ніж в розвинутих країнах Європи. Найбільше на ці потреби витрачається природного газу, 75 % якого імпортується. Загальні втрати тепла при його транспортуванні від виробника до споживача сягають 30-50%- величезний  резерв енергії, який є можливість зберегти.

Україна тривалий час користувалась дешевим газом з Сибіру, а розвиток місцевих джерел енергії не стимулювався економічними засобами. Це посилило енергетичну кризу в країні, але разом з тим і стимулювало застосування нетрадиційних джерел енергії в тому числі і біогазу, сланцевого газу  та газогенераторного  газу.

На заняттях з дисципліни «Технології галузі»(Гресь М.Д.) розглядались питання необхідності застосування  альтернативних джерел енергії та практичних рекомендацій по економії газу. Зрозуміло, що країні  потрібно шукати шляхи зіскоку з російської газової голки. Деякі аспекти цих можливостей  і розглядаються  сьогодні, ці заходи будемо впроваджувати ми,  студенти коледжу. Реалії життя заставлять рано чи пізно це зробити.

Під керівництвом викладача дисципліни «Природні та штучні гази»(Колесник Л.І.) студенти проаналізували позитивні та негативні сторони добування та використання сланцевого газу (особливо хвилював присутніх екологічний аспект впровадження цих технологій), можливість використання піролізних газів (газогенераторних) та використання біогазу.

Експертами з даних питань виступили викладачі спеціальних дисциплін коледжу(Пугачов О.О., Більченко Н.В.,Сопітько А.А.)  з доповненнями та роз’ясненнями окремих проблем.

Фахівець  Охтирського управління з експлуатації газового господарства

( Грєхов В.В.)  розглянув ці питання з реальних можливостей  практичного впровадження в самий короткий термін і відмітив, що використання  біогазу, біопалива на сьогодні завдання першочергові для України.

IMG_0591 IMG_0602

IMG_0604 IMG_0606

IMG_0627 IMG_0635

IMG_0643 IMG_0651

IMG_0657 IMG_0659

IMG_0664 IMG_0668

IMG_0671 IMG_0672

IMG_0678 IMG_0683

IMG_0687 IMG_0690

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com