Пошук
Головне меню
Оголошення
Ми в соціальних мережах
► Новини ► ЦМК соціальних дисциплін

Я маю право

Таку назву має загальнонаціональний право просвітницький проект, який з 2017 року реалізується Міністерство юстиції України у співпраці з системою безоплатної первинної допомоги (БПД) та територіальними органами юстиції за підтримки «Нове правосуддя» з метою підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян України, інформування їх щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.
Про сутність і зміст даного проекту, про проведення серії право просвітницьких заходів за участю головного територіального Управління юстиції та безоплатної правової допомоги в рамках Всеукраїнського тижня права ознайомила студентів ІІ курсу коледжу головний спеціаліст Охтирського міськрайонного відділу ДРАЦСУ Ольга Кудіна. Крім вищеназваного проекту вона проінформувала присутніх про новації, які запроваджено в державній реєстрації актів цивільного стану. Зокрема, в Україні з 2015 року запроваджений проект (електронний сервіс) «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Відтепер всі мешканці Охтирки і району через спеціальний веб-портал мають можливість подати заяву щодо державної реєстрації актів цивільного стану як у звичайному паперовому форматі, так і через мережу Internet до будь-якого відділу ДРАЦСу. Це зручно і економно. Далі вона повідомила, що з 2014 року внесені зміни до законодавства щодо неповторної віддачі свідоцтв про ДРАЦСу (свідоцтво про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміни в імені, смерть.) Тепер можна ці документи одержати з Єдиного державного реєстру у відділах ДРАЦСу незалежно від місця проживання заявника. З 2015 року Мінюст України запровадив пілотний проект по отриманню свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку. Таким сервісом у 2018 році скористалися 156 немовлят Охтирки.
А з липня 2016 року в Україні стартував пілотний проект «Шлюб за добу», за яким пари тепер можуть не чекати місяця, а одружитися вже через 24 години після подачі всіх потрібних документів. У Сумській області сервіс за добу уже надають в м.Суми, Ромнах, Тростянці та Глухові. Цей проект з часом пошириться і на інші міста. Про ці та інші інновації із захопленням слухали студенти коледжу.

Викладач основ правознавства Н.П. Курська


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com