Пошук
Головне меню
Оголошення
Ми в соціальних мережах
► Новини ► Психологічна служба

Граючи, ми пізнаємо світ. Усе наше життя – це ігрове поле, де нам доводиться постійно грати в ігри – дитячі, спортивні, розважальні тощо. А в останні роки до цього списку додалося ще й виробництво комп’ютерних ігор.
Комп’ютерні ігри – це нова елітна форма набуття життєвих навичок, доступна будь-якому віку. І немає сьогодні засобу більш ефективного і масового для розвитку інтелекту суспільства, ніж комп’ютерні ігри.
Психологія інтелектуальних ігор – це той інструмент, за допомогою якого ми можемо проникнути всередину «механізму» поведінки гравця, знайти мотивацію, виявити причиново-наслідкові зв’язки, дати практичні рекомендації, використовуючи у процесі і після гри.
В основі всіх видів інтелектуальних ігор – обов’язкова умова: бути уважним, а також мислити логічно і філософськи. Розвинута увага іі здатність помічати деталі є ознаками високого інтелекту. Гра допомагає гармонізувати розумові процеси, легше вчитися і працювати. Тренуючи свій інтелект, ми подовжуємо собі життя. Адже статистика свідчить: люди розумні живуть довше.
Інтелектуальні ігри – це не тільки розвага, а й чудовий психотренінг розвитку здібностей, емоційно – особистісної сфери, характеру, волі, лідерських рис.
Але є інша сторона цієї «медалі». Фахівці визначили ряд симптомів та причин за якими розпізнають ігрову комп’ютерну залежність.
Ігрова комп’ютерна залежність або ігроманія – форма залежності, захоплення комп’ютерними іграми і відеоіграми. Особливо швидко залежність формується у випадках коли за допомогою комп’ютерної гри людина намагається вирішити свої психологічні проблеми і завдання. За дослідженнями фахівців найбільш сильну залежність викликають мережеві ігри. Але природно найважче доводиться підліткам. Комп’ютерні ігри приваблюють багатьох людей, але ігроманами стають далеко не всі. На думку психологів, найбільшу небезпеку представляють собою рольові ігри. Сам сенс таких ігор припускає «входження» людини в гру, ототожнення себе з персонажем, втрату індивідуальності гравця і його інтеграцію з комп’ютером. І, чим сильніше ефект занурення, тим складніше стає потім відірватися від гри.
Тому треба робити все, щоб використання та робота за комп’ютером не стала залежністю.
Ці питання були розглянуті на відкритій виховній годині на тему: «Психологія інтелектуальних ігор. Комп’ютерна залежність», яку провела викладач комп’ютерних дисциплін Лаврусь О.Г., для студентів 35 та 41гр. ОК СНАУ в рамках тижня комп’ютерно-економічних дисциплін. Також дуже змістовною та цікавою була розповідь психолога коледжу Наумової І.В. Адже тема комп’ютерної залежності в нашій країні є актуальною серед молодого зростаючого покоління.