Неформальна освіта

Неформальна освіта – це освіта, яка здобувається, як правило, за освітніми програмами та не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професійних та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій (Закон України «Про освіту»).
Перезарахування результатів навчання, отриманих у неформальній освіті – це процес визнання в системі формальної освіти знань, умінь та інших компетентностей, набутих у неформальній чи інформальній освіті.
У ВСП «Охтирський фаховий коледж Сумського національного аграрного університету» з метою урегулювання порядку та процедури визнання результатів навчання, здобутих у неформальній освіті здобувачами освіти, розроблено та затверджено

Положення про порядок визнання результатів, здобутих у неформальній освіті.

Порядок визнання результатів неформальної освіти

1. Здобувач пише заяву

Заява пишеться на ім’я директора, з проханням про визнання результатів навчання у неформальній освіті. До заяви має бути додано документи, що підтверджують здатності, які здобувач отримав під час навчання (сертифікати, свідоцтва тощо)..

2. Створення комісії

Для визнання результатів навчання у неформальній освіті розпорядженням заступника директора з навчально-виховної  роботи створюється комісія, до складу якої входять: завідувач відділенням; гарант освітньої програми, за якою навчається здобувач; педагогічний працівник, який викладає дисципліну, що пропонуються для перезарахування годин/модулів.

3. Підготовка до підсумкового контролю.


Здобувача запрошують на засідання комісії, яка: проводить зі здобувачем співбесіду, якщо здійснюється перезарахування конкретної теми освітнього компонента; призначає здобувачеві терміни здачі модуля (якщо перезараховується модуль із ОК).

4. Проведення підсумкового контролю

Підсумковий контроль проходить у вигляді диференційованого заліку, під час якого комісія визначає підсумкову оцінку

5. Прийняття рішення

За підсумками оцінювання комісія формує протокол із обґрунтованим висновком щодо зарахування або не зарахування відповідної дисципліни (модулів дисципліни).

Платформи для здобуття неформальної освіти